Instructies Recept
- Zorg dat de boter gesmolten is.
- Bestrijk de kalkoen met een gedeelte van de gesmolten boter
- Bestrooi de kalkoen met peper en zout, zowel van binnen als van buiten.
- Stop het bosje peterseelie in de buikholte van de kalkoen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en braad de kalkoen op een rooster in een braadslede in ongeveer 2 1/2 uur.
- Bestrijk de kalkoen regelmatig met gesmolten boter
- Als de kalkoen gaar is, kan hij op een schaal gelegd worden en warm gehouden.
- Verwijder de peterselie.
- Giet al het vocht in een pan en meng de kookroom en de wijn erdoor.
- Laat de saus een paar minuten inkoken.
TIP: Als je zeker wil weten dat een kalkoen gaar is, gebruik je een vleesthermometer. Meet de temperatuur van het dikste vlees van de kalkoen, het dijenvlees. Als deze 74 graden is, is de kalkoen gaar.
Bereidingstijd van een gevulde kalkoen
Gewicht (Kg)| braadtijd (uur)
4,5 - 8 | 3,75 - 4,5
7 - 10 | 4,5 - 5
10 - 11 | 5 - 5,5
11 - 13 | 5,5 - 6,25
Ingrediënten Recept
Dit recept voor gebraden kalkoen is voor 4 personen
1 kalkoen (ongeveer 2 1/2 kg)
100 gram gesmolten boter
1 1/2 deciliter droge witte wijn
2 deciliter kookroom
1 bosje peterselie
Peper en zout